Dat wandelen goed is voor de gezondheid is geen verrassend nieuws. Het verkleint de kans op ziektes, je voelt je beter in je vel en je legt contacten met anderen. Bovendien zet je je niet in het zweet en is het nog eens makkelijk in te plannen. Niets dan voordelen dus. Bij Vivium in Antwerpen dachten ze dat ook. En dus gingen ze aan de slag met lunchwandelingen. Wendy Van Den Bergh, dossierbeheerder bij Vivium, vertelt …

Elke stap telt
Het begon allemaal met de actie van Every Step Counts ten voordele van Pink Ribbon. Samen zoveel mogelijk keren rond de wereld stappen. Dat was het doel. Wendy was enthousiast: ze doneerde 25 centimeter haar aan Think Pink en zette haar schouders onder de wandelactie. Dinsdag 24 april was D-day: de eerste lunchwandeling. En dat was meteen een schot in de roos. Vanaf toen wandelden Wendy en haar collega’s elke dinsdag tijdens de lunchpauze ten voordele van Pink Ribbon.

Op 3 juni eindigde de geslaagde actie. En dus ook hun lunchwandelingen? Gelukkig niet. Wendy vond het wel fijn, dat samen wandelen. En dus stelde ze voor om de wandelingen verder te zetten. Nu wandelt ze een keer per maand een half uurtje, samen met een 15-tal collega’s.

1 keer per maand wandeldag
Elke derde week van de maand is er een lunchwandeling. Via een aankondiging op intranet weten alle collega’s dat er gewandeld wordt. De wandeling zelf duurt een half uur. Voor- of nadien is er tijd om te eten.

De route stippelt Wendy zelf uit, gewoon via Google Maps. Haar kantoor ligt aan de drukke Desguinlei in Antwerpen-Zuid. Een route van 3 kilometer uitstippelen is er niet zo moeilijk: er zijn genoeg parkjes en mooie straten in de nabije omgeving. Dat ze zelf die omgeving heel goed kent, is een voordeel. Bovendien zoekt ze elke keer informatie over de historische elementen die ze tijdens de wandeling tegenkomen. Zo leren zij en haar collega’s ook nog wat bij. De wandeling is trouwens altijd anders, kwestie van niet te gaan vervelen.

Iedereen enthousiast
Wandelen doen ze meestal met een groepje van een 15-tal mensen. Zo’n kleine groep is fijn: het wandelen gaat vlotter en je hebt de kans om met iedereen te babbelen. “Maar meer mensen zijn zeker welkom”, zegt Wendy. “We hebben geen vaste groep wandelaars, iedereen is welkom om aan te sluiten. Hoewel we in de praktijk wel merken dat het vaak dezelfde collega’s zijn die meewandelen.” Daarom maken ze nu meer reclame.

Waarom niet meer mensen meewandelen? De wandeling gaat door tijdens de lunchpauze. Die duurt een half uur, net zoals de wandeling. Je moet dus wat tijd van je werkuren opofferen en dat is voor sommige collega’s een brug te ver. Daarom is het ook zo belangrijk om de wandeling echt maar een half uur te laten duren. Wandelingen die uitlopen omdat je de route niet goed hebt uitgestippeld, zouden het enthousiasme temperen. Ook is het niet voor iedereen praktisch haalbaar: sommige collega’s moeten bijvoorbeeld permanentie doen of werken van thuis uit. En dan is samen wandelen natuurlijk geen optie.

En wat met de regen
In België regent het toch vaak? Frank Deboosere zei het al: het regent echt minder vaak dan we denken. Wendy kan het beamen: “tot nu toe zijn we nog niet nat geworden maar het was natuurlijk ook wel zomer”.

Waarom wandelen
Wat is er nu zo fijn aan dat wandelen? Wendy ziet een aantal voordelen. Zo is het een echt sociaal gebeuren. Het geeft je de kans om collega’s van andere afdelingen beter te leren kennen want iedereen babbelt tijdens de wandeling met iedereen. En dat is goed voor de teamspirit. Maar ook lichamelijk voelt ze een verschil. Wendy en haar collega’s hebben een echt zitberoep. Dat half uurtje extra beweging komt dus goed van pas en nadien voel je je toch wat frisser. Bovendien doet het deugd om even in de buitenlucht in beweging te zijn. “Pure ontspanning”, zo omschrijft Wendy het.

En nu
Wat de toekomst brengt weet Wendy niet, al wil ze de wandelactie zeker verderzetten. De variatie in routes wordt wel beperkter want 3 kilometer is niet zo ver. Misschien nemen ze wel eens de fiets. Dan kan je toch meteen wat verder gaan. Voorlopig breekt Wendy haar hoofd er nog niet over. Wat goed is, moet je niet veranderen. En dus blijft Vivium 1 keer per maand wandelen tijdens de lunchpauze.

Tips
Wil jij ook starten met lunchwandelingen? Wendy kan het alleen maar aanraden. Maar stippel zeker vooraf de route uit zodat je niet te lang onderweg bent. Collega’s weten ook graag vooraf waar ze naartoe wandelen, maak dat dus bekend. En verder … maak reclame en wandelen maar!

Nog meer beweegtips? Download het handig boekje boordevol originele beweegtips.