Hoe doen sommige mensen het toch, een actief professioneel leven en intensief sporten combineren? Ontmoet Olivier Hemmer, 48 jaar, uit Luik. Elke dag pendelt hij met de trein naar P&V Verzekeringen in Brussel, waar hij de klantendienst voor de brandverzekering bemant. Een veeleisende en vaak stresserende job, want hij beheert complexe dossiers voor mensen in een meestal chaotische en moeilijke periode in hun leven. “Sport is een uitstekende uitlaatklep voor mijn stress.”, zegt Olivier. “Ik voel het verschil tussen een dag waarop ik een lunch in de kantine at (nochtans erg lekker!) en een dag waarop ik ’s middags ook ga lopen. Zo’n sportieve onderbreking doet me herleven. Na een douche voel ik me weer helemaal klaar om er tegenaan te gaan. Dat ik door mijn langere middagpauze wat langer blijf op het werk, vind ik logisch. Het is net dankzij de sport dat ik de lange uren het hoofd kan bieden.”

Niet altijd al sportief

En dat terwijl Olivier voordat hij 18 werd, nooit had gesport. Dat sloeg helemaal om in de maanden voor zijn laatstejaarsreis naar Tunesië, waarvoor hij in betere vorm wou zijn. Enter 3 maand krachttraining als voorbereiding. Daarna deed hij nog andere sporten zoals tennis en squash tot hij uiteindelijk verslingerd geraakte aan lopen. Na 7 jaar lopen en 2 marathons (Visé en Eindhoven, Nederland) is hij in 2017 overgestapt naar triatlon. Daar beoefent hij drie sporten achtereenvolgens : zwemmen, fietsen en lopen.

Een vrije dag

“Ik gun mezelf een vrije dag per week. Maandagavond volg ik zwemles. Dinsdag staat er 15 km op het programma met mijn loopclub in Luik. Op woensdag ben ik dan weer te vinden op de piste van de atletiekclub van Naimette (Luik) en maak ik ook tijd voor een vol uur stretchen. Dat lijkt lang, maar is absoluut nodig. Donderdag lopen mijn zes collega’s van P&V Verzekeringen en ik 40 minuten in het Koninklijk park. Vrijdag is mijn dag vrijaf. Zaterdag loop ik terwijl mijn vrouw en kinderen nog slapen. Ik heb niet veel slaap nodig, gelukkig. Zondag neem ik deel aan wedstrijden zoals les Cimes de Herve (33 km lopen) of ik ga een paar uur fietsen.”

Nooit in betere conditie

Olivier Hemmer sport tussen 7 en 10 uur per week. Zijn conditie gaat erop vooruit: hij sport langer en sneller dan vroeger. “Ik vind het heerlijk om mezelf te overtreffen. Toen ik begon met triatlon dacht ik dat de coach een grapje maakte: 200m crawl, 100m schoolslag en 200m crawl … als opwarming. Nu lukt me dat. Jezelf zien vooruitgaan, een goede plaats in de rangschikking halen op een wedstrijd, je beste tijden verbeteren of zelfs op een podium staan, … Het is allemaal zo motiverend! Ik droom ervan om een triatlon van olympische afstand te doen. Op training heb ik dat al gedaan: 1900 m zwemmen in open water, 40 km fietsen en als afsluiter een halve marathon (21 km) lopen. Mijn andere grote doel is een Halve IronMan. En zet er maar bij dat ik ook een marathon onder de 3 uur zou willen lopen!” Op dit moment doet Olivier 3u 11 min over een marathon, 1u 24 over een halve marathon en 38 min 20sec over 10 km lopen.

Ook op het werk

“Samen met de collega-lopers hebben we deelgenomen aan de actie Every Step Counts van Previdis, het preventie-initiatief van P&V Groep. Dat beviel ons heel goed. Het was een prima voorbereiding op de marathon. Natuurlijk heeft onze groep serieus bijgedragen aan het totaal aantal stappen. Ik zat bijna aan 80 km lopen in één week. Daarbovenop kwamen dan ook de 24 minuten wandelen tussen het Noordstation en het kantoor, inclusief de Brusselse hellingen. Zelfs al kon je niets winnen met Every Step Counts, ik vond het toch erg motiverend. Alles was ook perfect georganiseerd. Samen met de collega’s neem ik ook deel aan de 20 km van Brussel. We zamelden fondsen in voor Dokters van de Wereld. We namen ook deel aan de aflossingsmarathon Ekiden in Brussel. Zelfs al is lopen een individuele sport, ik train graag in groep. Het helpt je om regelmatig te trainen. Het is een gezonde manier van opvolging, en zo maak je van het lopen toch een sociaal gebeuren.”

Ziek thuisblijven? Liever niet!

“Ik heb sport echt nodig voor mijn eigen evenwicht. Een blessure is het ergste wat een loper kan overkomen. Er moet al veel gebeuren voor een uithoudingssporter thuis blijft, op aanraden van de dokter. Wie graag loopt, heeft nu eenmaal de nood om buiten te komen, in weer en wind. Een frisse neus halen is ook nog eens extra goed als je de hele dag in airconditioning werkt. Sinds ik zoveel sport, ben ik beter bestand tegen verkoudheden en ik ben ook minder snel buiten adem.”, gaat Olivier verder.

Voor bedrijven zijn sportieve medewerkers alleen maar interessant. Wie intensief sport, is volgens Olivier vaak volhardend, of wordt dat. Sporters verlichten op een gezonde manier hun stress en vaak geven ze ook de voorkeur aan een gebalanceerd voedingspatroon. Bedrijven doen er dus goed aan om sporten te promoten. Olivier heeft daar al concrete ideeën voor. “Door bijvoorbeeld douches en vestiaires met lockers ter beschikking te stellen. Een coach ter plaatse tijdens de middagpauze zou ook geweldig zijn. Of misschien zelfs een financiële tussenkomst bij de aankoop van sportmateriaal, waarom niet met het logo van het bedrijf? Bedrijven kunnen ook bijdragen aan een sportabonnement van hun werknemers. Bij Jogging Attitude in Luik betaal ik amper € 60 per jaar. Dat is voor bijna iedereen een haalbare kaart – beginner of niet.”

En dan is het donderdagmiddag. Tijd voor Olivier om zijn collega’s om te zoeken en samen onder een stralende najaarszon hun ronde te lopen door het Koninklijk park in Brussel.

Nog meer beweegtips? Download het handig boekje boordevol originele beweegtips.