Slecht slapen lijkt wel een wereldwijd probleem. In de westerse wereld kampt een op drie volwassenen met slaapproblemen. Slapen is, net zoals gezond eten en voldoende bewegen, belangrijk voor onze fysieke en mentale gezondheid.

Een volwassene heeft gemiddeld zeven tot negen uur slaap nodig. Wie minder dan zeven uur per nacht echt slaapt, riskeert gezondheidsproblemen zoals obesitas, hartziekten, een beroerte, depressie, en een verminderde weerstand tegen ziekten en vroegtijdig overlijden.

Slecht slapen, een probleem op de werkvloer

Als je ’s morgens niet uitgeslapen bent en uitgeput naar het werk vertrekt, functioneer je minder goed. Je creativiteit gaat achteruit. Je krijgt last van geheugen- en concentratieproblemen en neemt het niet meer zo nauw met de regels. Vermoeide werknemers maken meer fouten en kunnen arbeidsongevallen veroorzaken. Wie vermoeid achter het stuur kruipt, vormt een gevaar op de weg.

Werknemers die kampen met stress of burn-out slapen slecht en wie slecht slaapt, ontwikkelt vaker stress. Daarom bieden sommige bedrijven opleidingen aan om werknemers beter te leren slapen. Er bestaan zelfs digitale en technologische snufjes om ons beter te doen slapen. Een bril die lichtflitsen op je ogen richt. Een toestel dat ingrijpt op de golven in je brein. Het klinkt toch allemaal een beetje griezelig. Wat is er mis met de slaapadviezen uit grootmoeders tijd? Een warm bad of een kopje kamillethee: het is goedkoper en het werkt nog ook!

10 regels om goed te slapen

 1. Zorg voor een vast slaappatroon
  Hou je aan vaste tijdstippen voor opstaan en slapengaan. Ook in het weekend. Neem een vaste routine aan voor eten, sporten, tv-kijken… Zo ontwikkelt je lichaam een vast bioritme.
 2. Profiteer van natuurlijk zonlicht
  Open meteen de rolluiken of gordijnen en je voelt je sneller wakker. Een ochtendwandeling geeft je energie voor de hele dag. ’s Avonds vermijd je best het felle blauwe licht van elektronische schermen zoals tablets of televisie.
 3. Doe geen dutjes tussendoor
  Als je slecht slaapt, zijn powernaps uit den boze. Doe zeker geen dutje in de namiddag.
 4. Sport dagelijks
  Elke dag tien minuten sporten, volstaat om beter te slapen. Drie uur voor het slapengaan, ga je best niet meer sporten. Je lichaam moet ‘s avonds tot rust komen.
 5. Eet niet voor je gaat slapen en vermijd sigaretten, alcohol en koffie
  Eet drie uur voor het slapengaan geen zware maaltijd. Vermijd vetten en suikers in snacks en frisdranken. Ook sigaretten, alcohol en cafeïnerijke dranken verhinderen je nachtrust.
 6. Bouw af en zoek een ontspannend bedtijdritueel
  Neem ’s avonds een warm bad, lees een boek of doe aan yoga, maar kies vooral iets dat jou ontspant.
 7. Maak je slaapkamer klaar voor een goede nachtrust
  Zorg voor frisse lucht door je slaapkamer dagelijks te ventileren. Een temperatuur van 18 graden is ideaal om te slapen. In een verduisterde kamer maakt je lichaam meer melatonine aan, een hormoon waardoor je beter slaapt.
 8. Gebruik je bed alleen om te slapen en voor de romantiek
  Werk, laptop, telefoon en televisie horen niet thuis in je slaapkamer.
 9. Zorg voor een comfortabele matras en hoofdkussen
  Kies een lattenbodem en matras waarop je comfortabel ligt. Is je matras ouder dan tien jaar, koop dan een nieuwe.
 10. Focus op je ademhaling
  Kan je niet slapen door allerlei gedachten? Adem dan bewust met je buik in- en uit. Dat brengt rust en helpt je de slaap te vatten.

Slaap je elke dag meer dan zeven uur en ben je toch doodmoe? Dan heb je misschien een slaapstoornis en raadpleeg je best een arts voor een slaaponderzoek.

Lees meer tips over een goede slaaphygiëne op de website van de Amerikaanse National Sleep Foundation.