Wist je dat 10.000 stappen per dag hetzelfde effect hebben op je gezondheid als elke dag een half uur bewegen? Bewegen verkleint de kans op borstkanker.

Previdis is begaan met de gezondheid van werknemers. Daarom besliste het officiële partner te worden van Every Step Counts, een actie van Pink Ribbon die bedrijven aanzet tot meer bewegen.

Meer bewegen voorkomt kanker

Volgens de Stichting tegen Kanker vermindert fysieke activiteit de risico’s op:

  • kanker van de dikke darm
  • borstkanker
  • kanker van het baarmoederslijmvlies

Floor Van Leeuwen van het Nederlands Kanker Instituut stelt dat vrouwen die voldoende lichamelijk actief zijn 20 tot 40 procent minder kans hebben op borstkanker, in vergelijking met vrouwen die niet of nauwelijks bewegen. Vrouwen die vrijwel de hele dag stilzitten, hebben gemiddeld 12 procent kans om ooit borstkanker te krijgen. Bewegen vrouwen minstens één uur per dag, dan daalt dat risico naar 8 tot 10 procent.

Of er een oorzakelijk verband bestaat tussen inactiviteit en borstkanker is nog niet aangetoond. Van Leeuwen heeft daarvoor wel aanwijzingen. De laatste jaren is immers gebleken dat de concentratie van het geslachtshormoon progesteron daalt door lichaamsbeweging. Die daling is gunstig, want progesteron kan de groei van tumorcellen bevorderen.

Stappen zetten, redt levensjaren

De Smedt, Bakker en Annemans van de UGent hebben een kosteneffectiviteitsstudie uitgevoerd voor 16 acties die een gezonde voeding en beweging bevorderen. Een van die acties ging over bedrijven die bewegen op het werk stimuleren, bijvoorbeeld via een actie als Every Step Counts.

Uit het onderzoek blijkt dat het loont om bewegen op het werk te stimuleren. In de eerste plaats zorgen bedrijven zo voor een beter en langer leven van hun werknemers. 10.000 vrouwen die elke dag 10.000 stappen zetten, winnen samen 110 kwaliteitsvolle levensjaren. En in de tweede plaats zijn ook de maatschappelijke kosten en baten in evenwicht. Elke euro die in 10.000 stappen wordt geïnvesteerd, verdient zichzelf op termijn 2 tot 20 keer terug.

Ziekte Risicovermindering
door bewegen op het werk te stimuleren
beroerte

cardiovasculaire aandoeningen

diabetes

darmkanker

borstkanker

2,33%

4,08%

2,51%

2,51%

1,47%

 

Every Step Counts

Pink Ribbon zoekt bedrijven die actief de strijd tegen borstkanker willen aangaan. Bedrijven die een gezonde levensstijl en voldoende beweging stimuleren helpen borstkanker voorkomen. 30 minuten stappen per dag zorgt voor een sterkere mentale en fysieke weerstand.

Daarom zet Pink Ribbon beweging in 2017 op de eerste plaats. Samen met Energy Lab ontwikkelde het een bewegingsplatform, Every Step Counts. Hiermee kunnen werknemers op een betrokken en actieve manier de strijd tegen borstkanker steunen.

Ook jouw stap telt

Zet samen met Previdis en Pink Ribbon de stap naar meer bewegen. Hou de volgende weken de website www.previdis.be in het oog. Ga de uitdaging van Every Step Counts aan en maak kans op een mooie prijs.

Meer informatie

Every Step Counts Pink Ribbon

De rol van lichaamsbeweging bij preventie van kanker (pdf)

www.10000stappen.be

De Smedt D., Bakker M., & Annemans L. (2016). Gezondheidsconferentie Voeding & Beweging. Geïntegreerd actieplan voeding en beweging 2008-2015. Kosteneffectiviteitstudie. Gent: UGent.