Werken bij zomerse temperaturen is geen lachertje. Zwaar werk verrichten in volle zon is om problemen vragen. En hoewel het wettelijk gezien in een kantoor zelden te warm is om te werken, kan je toch maar beter zorgen dat het werk draaglijk blijft.

1. Drink voldoende

Op warme dagen droog je sneller uit. Dus moet je meer drinken. Liefst voor je dorst krijgt. Water, fruit- of groentesap, ice tea, gazpacho, … zijn lekker verfrissend. Drink ze koel, maar niet ijskoud. Alcohol en cafeïnehoudende dranken zijn geen goed idee.

2. Eet licht

Op warme dagen kies je best voor licht verteerbare maaltijden zoals frisse salades, rauwkost of fruit. Bewaar je lunchpakket wel in de koelkast. Bij warme temperaturen bederven verse producten snel. Een warme zomerdag is ook het ideale moment om je collega’s te trakteren. Een stukje fruit of een alcoholvrije cocktail maken een warme werkdag een stuk aangenamer!

3. Blijf binnen

Kies op warme dagen bij voorkeur voor werk dat je binnen kan doen. Niet alleen is het op warme dagen binnen meestal koeler, er is ook minder ozon dan in de buitenlucht.

4. Beweeg minder

Doe klussen die een lichamelijke inspanning vragen bij voorkeur in de koele ochtenduren. Vertrek op tijd naar het werk, zodat je rustig kan wandelen of fietsen. Neem een drankje mee voor onderweg.

5. Draag lichte kleren

Op kantoor verschijn je beter niet in shorts of een strapless jurkje. Maar op een hete zomerdag zijn een donker wollen maatpak met stropdas of een tailleur met nylon panty’s ook geen goed idee. Losse kleren in lichte kleuren en katoen zijn de beste keuze. Ze zorgen dat het zweet niet op je lichaam blijft plakken, maar kan verdampen.

6. Bescherm je tegen de zon

Beperk het werk in volle zon. Zoek de schaduw op of plaats zonneschermen en parasols. Moet je in de zon aan de slag, draag dan een pet of hoedje (eventueel met nekbescherming) en een zonnebril. Smeer je in met een hoge factor zonnecrème. Werk zeker niet in bloot bovenlijf. Om je tegen de zon te beschermen, draag je zelfs best een lange broek en lange mouwen.

7. Pas je werkuren aan

Vraag aan je werkgever om de werkuren aan te passen. Als je flexibele werkuren hebt, vermijd dan de warmste uren. Je kunt de werkdag inkorten of vroeger beginnen en stoppen. Een langere middagpauze nemen, kan ook. Las extra rustpauzes in en drink regelmatig.

8. Werk thuis

Is het bij je thuis frisser dan op kantoor? Zit je op zomerdagen op een overvolle trein of bus zonder airco? Dan kan je misschien wel thuiswerken. Bovendien ziet niemand dat je teenslippers draagt.

9. Hou je werkruimte koel

Gebruik de airco, maar vermijd een ventilator. Hou de zon buiten met gordijnen, schermen, … Zet ’s morgens, als het koeler is, de ramen open en sluit ze op de warmste uren van de dag.

10. Schakel warmtebronnen uit

Schakel elektrische toestellen zo veel mogelijk uit. Zet je computer af als je naar een vergadering vertrekt. Is je bureaulamp wel nodig? Of misschien gebruik je het kopieerapparaat of de scanner maar af en toe?

Meer informatie

De rechten voor werknemers bij warm weer vind je op werk.belgie.be